top of page

BURSA/MİSİ KAMP/TİRİLYE/GÖLYAZI


Bursa #misikamp 'tan herkese merhaba ...

Cumartesi sabahtan İstanbul'dan otoban üzerinde yaklaşık 1.5 saat içinde bursadaki #misikamp alanımıza geldik.

Öncelik ile gezimize kamp hakkındaki yorumlarımız ile başlayalım.Kamp nilüfer belediyesinin yapmış olduğu bir alandır.Öncelik ile nilüfer belediyesinin böyle bir düşüncesinden dolayı teşekkür eder diğer belediyelerede örnek olmasını dileriz.



Kampta her #karavan için bir cep yapılmış.bu ceplere karavınızı yanınada aracınızı park edebiliyorsunuz. ceplerin içinde de herşey düşünülmüş.elektrik trafosu ve su hemen yanınızda...

içeride tuvalet,duş ve mutfak bulunmaktadır.kısacası herşey düşünülmüş ve oldukça temizdi.Ancak böyle bir alana resturant açtıklarından dolayı hafta sonları çok kalabalık ve yandaki resimde gördüğünüz gibi resturanta gelenler araçları yola park ediyor hatta size karavan için verilen bölümde bir bakmışınız kapınızın dibine araba park etmiş.Burada göreceğimiz tek sorun buydu ancak güzel olacağını düündüğümüz haber.bir hafta sonra(06.04.2018 tarihi itibari ile) kamp alanı yeni bir kişiye devredilmiş. ve kamp alanı ile resturant bolumu ayrılcakmış.Bu arada kamp ücreti günlük 30 tldir.

Kampa hızlıca karavanımızı park ettikten sonra yaklaşık 50 dkl'ık bir yol ile #tirilye ye geçtik.Merkezde sahile aracımızı park ettikten sonra kahvaltı yapacağımız bir yer aradık.daha önceden araştırdığımız tepede

#çamlıkahveresturantcafe varmış.Buraya doğru yola koyulduk.yol yaklaşık 20 dkka sürüyor.Mutlaka yürüyün yol üstünde bir çok güzel anınız olacağına eminiz.ancak buraya geldiğimiz de içerisininyoğun olduğunu gördük.zaten yoğunluk birazda bahanemiz oldu çünkü çıkarken hemen alt tarafında #köylükadınlardeneği adında bir resturant vardı(yukarıdaki resimde) burası kadınların çalıştırdığı sıcak bir ortamdı.Tavsiye ediyoruz ..!


Gelelim #tirilye gezimize. tirilye adını, bir zamanlar İstanbul’dan sürgün edilen 3 papazdan aldığı rivayet ediliyor. Diğer bir rivayete göre de barbunya balığı anlamına gelen “trigliya”dan almış. Köyün adı 1963’de “Zeytinbağı” olarak değiştirilse de 2011’de tekrar iade edilmiş.

Sahile yakın hediyelik eşyalar satan birbirinden güzel dükkanlara rastlayacaksınız.yanda resimdeki dükkanda #himalayatuzu satışı vardır.Tuzun hikayesini dinledikten sonra almamak mümkün değil.Çünkü satan kişinin yüzüde ay ışığı gibi parlıyordu :)))



tirilyenin tüm sokakları bir resmin arka fonu gibi.

herşeyden önce söylemeliyiz ki köyün insanları mükemmel. okadr tatlı dilliler ki.herhan bir amca geliyor yanınıza size rehberlik yapıyor.sizin hakkınızda tatlı dilli cümleler kullanıyorlar.

insanlarına bayıldık hepsine burdan kucak dolusu sevgiler.






yandaki resimde gördüğünüz evin adı #tabutev miş.

neden tabut ev denildiğini bizde bilmiyoruz.ya tabuta benzediği için yada içine girdiğinizde heran yıkılacak ölüm korkusu yaşıyorsunuz diye olabilir.buda efsane hikayemiz olsun :)

insan bu sokaklarda geçerken düşünmeden edemiyor.neden bukadar eski tarihi köy bukadar bakımsız.tarihi evin yanına bakıyorsunuz bir ev yapılmış yanındaki evin dokusunu tamamen bozmuş.elimizdeki cennetin gerçekten farkında değiliz.

umarım yazımız ile birileri taşın altına elini koyar...












yandaki resimdeki yerde #tirilye nin görmeden dönülmeyecek mimarilerinden biri olan Fatih camiidir. elimdeki çiçeklede resme biraz fon kattım:))

Yapı haç formunda inşa edilmiştir. 610 – 850 yılları arasından günümüze kalan Bizans mimarisi örnekleri pek azdır. Bunların arasında olan Tirilye’nin bugün Fatih Camisi olarak bilinen (eski adı Hagios Stephanos – Hinolakkos Kilisesi’dir) yapısıdır. Bölgenin Türklerin eline geçmesiyle birlikte yapıya minare ve mihrap eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Ancak her ne kadar günümüzde cami olarak kullanılsa da kilisenin genel yapısı korunmuştur.





şimdi şöyle soru gelebilir.tirilye ye karavan ile gidilmez mi? aslında ilk bizde düşündük ama daha önce gitmediğimiz için güvenemedik. tirilyeye mudanya üzerinden gidiyorsunuz şehir içlerinden geçiyorsunuz çok sıkıntı oluşturacak bir gidiş yolu yok.karavan ile nerede konaklayabilirsiniz sorusuna ise sahilde araç park alanı var burada konaklayabilirsiniz diye düşünüyoruz. ancak misi kamp alanı ile tirilye arası çok uzak olmadığından günü birlik gidip tekrar kampa dönebilirsiniz.Şimdi mudanya ile devam edelim.





mudanyanın en önemli mimarilerinden biri bu ev çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin siyasi alanda kazandığı ilk başarısının göstergesi olan Mudanya Mütarekesi bu evde imzalanmıştır.

hatta ozmanlarda evin içinde mobilya vs olmadığındahalk masa sandalyesini kendisi getirmiş.

Bodrum ve çatı katının dışında iki katlı olan ahşap evin birinci katında Mütareke'nin imzalandığı salon ve İsmet Paşa'nın çalışma odası, üst katta, İsmet Paşa ve yaverlerinin yatak odaları yer almaktadır. Mütareke döneminin eşyalarının korunduğu bu evde ayrıca o döneme ait fotoğraflar ve belgeler sergilenmektedir.vaktiniz varsa #eskigiritmahalesinide gezebilirsiniz. bir çok tarihi ev var resim koymadık çunku sokakların büyüsünü düzensiz çekilen arabalar yok etmiş.




tekrardan #misikamp a geri döndük.bursada yaşayan doslarımız bizleri ziyaret ettiler.Bu arada misikampta mangal yakmak serbest.










#karavan ın en büyük olayıdır belkide küçücük pencereden kocaman hayallere dalmak...

dostlarımız ile oturduktan sonra yarınki planımız için erkenden kalkmak gerekiyordu.





sabah kalktık. ve kahvaltı hazırlığına başladık.bazen soruyorlar tatile gidiyorsunuz tatilde de yemek ile uğraşmak zor olmuyor mu? bizde cevaplıyoruz bu nerden baktığınız ile ilgili.sizler otel saatinin size sunmuş olduğu ve size sunduğu saatlerde yemek yiyorsunuz ozaman tatil nasıl özgürlük oluyor ?diyoruz :) tatil neyden nasıl zevk aldığınız ile ilgilidir.tabi kamp karavan olayında iş paylaşımı da çok önemlidir. :)


İlk durağımız #gölyazı oldu.balıkesir yolu üzerinde misi kamptan yaklaşık 40 dk lık uzaklıtadır.Aslında daha çabuk zamanda gidilebilir ancak bursada inanılmaz çok kısa süreli ışıklar var.Gölyazının birkaç efsane hikayesi var bu hikayelerde burayı oldukça popüler yapmış.

Efsaneye göre bugünkü Uluabat Gölü’nün olduğu yerde Apollonia Krallığı; Marmara Denizi’nin güneyinde bulunan Odryes Çayı’nın bulunduğu yerde de Melde Krallığı vardı.

Melde Kralı, Apollonia Kralı’nın kızını oğluna istedi ama kızının bu evliliği istemediğini öğrenen Apollonia Kralı onu korumak için tepe üzerinde bir saray yaptırarak onu buraya sakladı. Melde Kralı bu hareketi bir hakaret olarak gördü ve oğluna mahçup olmanın verdiği öfkeyle intikam yeminleri etti. Odryses Çayı’nın yerini değiştirerek, Apollonia kentinin topraklarına akmasını sağladı. Tüm şehri sular altına gömüldü ancak prensesin saklandığı sarayın çevresi, sularla çevrili bir ada olarak kaldı.


merkezde 700 yıldan fazla olduğu düşünülen kocaman bir çınar ağacı bulunmaktadır.tabi ağlayan çınar denmesinde bir sebep var. güzel hüzünlü bir hikayesi var. birbirini seven mehmet ile elenie bir aşk hikayesi...





gölün üzeriden bir köprü geçmektedir ve adayı toplamda 30 dk da baştan sona gezebilirsiniz.

biz gittiğimiz zzamanda tüm yollar kazılmıştı.yeni doğalgaz tesisatı yapılmış.





normalde bu köyün halkının %90 rumlardan oluşuyormuş.daha sonra 800 ü aşkın rum selanike gönderilip ordan da 200 kadar türk getirilmiş daha sonra tüm halk birbiriyle kaynaşmış. Yandaki kilisenin adıda Gölyazı Aziz Panteleimon (bazı kaynaklara göre Hagias Georgias) Kilisesi Anadolu Rum Ortodoks kiliselerinin önemli ve özgün örneklerindendir. Kaynaklar, eskiden köyde üç kilisenin bulunduğunu ve asıl kilisenin Aziz Georgios’a ithaf edildiğini anlatır. Yapım tarihi ile ilgili bazı kaynaklar 19. yüzyıl sonunu işaret etse de; kilisenin restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan 1903 ibaresi; büyük olasılıkla kilisenin bitiş tarihini gösterir.



Kampımızında içinde bulunduğu misi köyünü dönüş yolumuzda ziyaret ettik.buranın oldukça eski bir tarihi var. 2000 yıllık bir geçmişe sahip Bursa’ya bağlı Misi Köyü’nün keşfi milattan sonra 183 yılında Alex ismindeki bir keşişle gerçekleşiyor. Bilinen ilk adının ‘Mysia‘ olduğu söylenen Misi Köyü’nde, Alex adındaki keşiş ve arkadaşlarının İncil üzerine tartışmalar yaptığı rivayet edilir. Köydeki manastır ve civarında gömülü olduğu söylenen İncil nüshası da bu rivayetleri desteklemekte.

misi köyünüde gezdikten sonra kampa dönüp yola çıkmak için hazırlandık.tabi bir süre hafta sonu için restoranta gelen araçların bize yol vermesini bekledikten sonra...

şimdi sizleri gezimizden çektiğimiz resimler ile başbaşa bırakıp şimdiden keyifli yolculuklar dileriz...















































4.200 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page